Верховний Суд скасував штраф за використання автомобіля з еврономерами в режимі транзиту


Опубликованно 12.01.2019 03:15

Верховний Суд скасував штраф за використання автомобіля з еврономерами в режимі транзиту

Верховний Суд визнав законним використання автомобілів з еврономерами, які були ввезені в країну власниками в режимі транзиту. Суд не вважає безстрокове використання подібних автомобілів порушенням Митного кодексу.

До такого висновку Верховного Суду прийшов, розглянувши у касаційному порядку позов фізичної особи до митниці про скасування штрафу в сумі 8 500 гривень за використання нерозмитненого автомобіля.

Позивач - власник автомобіля з реєстраційним номером Естонії і не знятого його там з реєстрації, ввіз його на територію України 26 лютого 2016 року. На суді він зізнався, що ввозив автомобіль для тривалого використання, а при заповненні документів вказав режим «транзит», щоб уникнути сплати відповідних платежів та необхідність митного оформлення.

У свою чергу Апеляційний суд скасував постанову суду першої інстанції, тим самим відмовивши в задоволенні позовних вимог. Позивач не погодився з цим і вирішив оскаржити рішення в касаційному порядку посилаючись на рішення Конституційного Суду, де зазначено, що розпорядження або використання транспортного засобу особистого користування, що ввозиться з метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням.

Верховний Суд і колегія суддів Касаційного адміністративного суду визнала, що касаційна скарга підлягає задоволенню. Відповідно до частини 2 статті 469 Митного кодексу, де визначено дії, бездіяльність та умови, які кваліфікуються як правопорушення щодо товарів, митне оформлення яких не завершено.



Категория: Автотехника