Міністр інфраструктури назвав приблизну вартість проїзду по платних дорогах


Опубликованно 03.12.2018 00:03

Міністр інфраструктури назвав приблизну вартість проїзду по платних дорогах

Вартість проїзду по платних дорогах в Україні може скласти від 20 до 70 євроцентів за кілометр. Про це, а також про плани будівництва платних доріг в ефірі телеканалу «Прямий» розповів міністр інфраструктури Володимир Омелян.

За словами міністра, обговорення вартість проїзду по платних автобанах триває. Остаточна вартість буде залежати від результатів проведення тендерів, тоді буде зрозуміло, яка компанія виграла і на яких умовах. У Китаї вона складає приблизно 20 євроцентів за кілометр, у Європі - 50-70 євроцентів.

«У випадку України, європейських країн, де практикується платні автобани, вартість кілометра проїзду буде варіюватися між 20-70 евроцентами. Зараз йде дискусія», - сказав міністр.

Розповів Омелян і про плани будівництва платних автодоріг в Україні. «У цьому році ми анонсуємо будівництво відрізку між Львовом і Краковцем. Це повинна бути платна дорога. І я сподіваюся на те, що якщо тендер пройде успішно, будівництво почнеться вже в 2019 році. Ми почали підготовку техніко-економічної документації для Київ - Біла Церква. Це теж має бути автобан в Україні, і теж платний», - додав Омелян.

За словами міністра, ділянка траси Київ-Одеса в межах Київської області буде завершено до кінця року, а в наступному розпочнеться будівництво дороги від Умані до Одеси. «Тут питання фінансування. Тому що це дорога першої категорії, це чотири смуги і це великі гроші. У випадку України це дешево, але все одно це великі кошти», - сказав він.

В цьому році в Державний дорожній фонд України надійде 50% від акцизів на паливо (50 млрд.), в наступному заплановано 75%, а в 2020-му - це буде 100%, що орієнтовно становитиме 70 млрд. гривень. Ці кошти будуть спрямовані на будівництво і ремонт доріг. Для порівняння: річний бюджет польського автодору становить 200 млрд. грн. щорічно.

Не забувають в міністерстві і про дороги обласного значення. За словами міністра, в цьому році на ремонт обласних доріг, в тому числі і комунальних доріг в населених пунктах з Дорожнього фонду виділи понад 11 млрд. грн. Деякі з областей так і не змогли освоїти ці кошти. Контролювати обласне і районне керівництво в цьому питанні повинні люди. Не збирається залишати цей процес без уваги і міністерство.

Нагадаємо, що наприкінці червня Мінінфраструктури оприлюднило інфографіку, що відображає картину освоєння коштів Дорожнього фонду, призначених на ремонт доріг обласного значення. На момент її публікації десять областей освоїли менш ніж 20% коштів, три області - на 10%, Черкаська область - 0%.

Пізніше, під час відкритої дискусії про результати роботи Дорожнього фонду директор департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку автоперевезень Мінінфраструктури (МІУ) Віктор Сасін повідомив, що галузі, які не зможуть найближчим часом продемонструвати хорошу динаміку освоєння коштів, позбудуться частини фінансування.



Категория: Автотехника